Цілющі овочі

Овочі мають дуже велике значення не тільки для підтримки життєвих сил людини, але і як джерело ефективних і доступних лікарських засобів, визнаних традиційною і науковою медициною на підставі багатовікового успішного застосування. Харчова цінність і лікувальні властивості овочів обумовлені наявністю в них різноманітних за складом і будовою специфічних речовин, що володіють широким фармакологічним спектром дії на людський організм і які надають приготованим з них стравам, відварам і сокам оригінальний смак і аромат. Всього в світі налічується близько 1500 овочевих і пряноароматичних рослин.

Овочі були серед перших родоначальників культурної флори і стояли біля витоків землеробства. Обробка землі і вирощування на ній овочевих рослин найважливіше з давніх часів заняття людини, особливо жінки. Вони не тільки обробляли рослини, а й збирали всі цінні відомості про їх лікарські властивості. З давніх джерел відомо, що свіжі овочі мають дивовижний потенціал підтримки і поліпшення здоров’я людського організму, запобігання захворюванням.

 

«Їжа повинна бути ліками, а ліки повинні бути їжею” – Гіппократ

Американські та вітчизняні вчені склали рецепти різних сумішей соків з овочів проти ряду хвороб. На їхню думку, споживання таких сумішей соків не менше місяця призводить до гарних результатів. У рецептах вказана маса овочів (в грамах), потрібних для приготування тієї чи іншої суміші. Якщо для отримання соку використовуються соковижималки, то слід збільшувати кількість соку для щоденного споживання. Кожну суміш соків треба пити окремо.

 Отже, п’ємо соки і лікуємо хвороби!

Перелік хвороб, асортимент та маса овочів для вилучення соків

Хвороби

Алергія

Ангина

 

 

Атеросклероз

 

Артрит

Астма

 

Білокрів’я

 

Хвороба жовчного міхура і
камені в ньому

 

Хвороба сечового міхура

 

Хвороба печінки

 

Хвороба нирок

 

Бронхіт

 

 

Варикозне
розширення вен

 

Запалення легенів

 

Гастрит

Асортимент та маса овочів

Морква 280 г, шпинат 190 г

Морква 280 г, шпинат 200 г;  морква 280 г, буряк 100 г, огірки 100 г: морква 200 г, селера 110 г, петрушка 60 г, шпинат 90 г

Морква 280 г, шпинат 170 г;
Морква 200 г, селера 110 г, петрушка 60 г, шпинат 90 г

Морква 280 г, шпинат 170 г;
Морква 260 г, селера 200 г

Морква 310 г, редис 140 г;
Морква 230 г, селера 140 г, петрушка 60 г, редис 90 г

Морква 370 г, буряк (разом з бадиллям) 90 г;
Морква 310 г, ріпа 60 г, кульбаба 90 г

Морква 280 г, буряк 90 г, огірки 5 90 г;
Морква 260 г, селера 140 г;

 

Морква 280 г, шпинат 170 г;
Морква 280 г, буряк 90 г, огірки 90 г

Морква 310 г, буряк 90 г;
Морква 260 г, селера 140 г;
Морква 280 г, шпинат 170 г

Морква 340 г, петрушка 110 г;
Морква 310 г, буряк 90 г;
Морква 260 г, селера 140 г

Морква 260 г, селера 200 г;
Морква 340 г, кульбаба 110 г;
Морква 310 г, редис 140 г;
Морква 230 г, селера 140 г, редис 90 г

Морква 200 г, селера 110 г,
петрушка 60 г, шпинат 90г;
Морква 230 г, шпинат 110 г,
ріпа 60 г, крес водяний 60 г

Морква 230 г, селера 140 г,
редис 90 г;
Морква 280 г, буряк 90 г,
огірки 90 г

Морква 280 г, буряк 90г,
огірки 90 г;
Морква 280 г, шпинат 170

                                                     
                                                 Вітамінний алфавіт
Значення вітамінів важко переоцінити. Порушення життєвих функцій організму через нестачу вітамінів викликає важкі захворювання. Якщо говорити про натуральні, природні продукти, то тут саме просте і доступне джерело вітамінів – овочі в свіжому і переробленому вигляді. Наведемо характеристику необхідних людині вітамінів, що містяться в овочах та інших продуктах харчування.

 

Провітамін А (каротин).

Добова потреба 4-5 мг. Засвоюється при використанні разом з жирами. При нестачі каротину сповільнюється зростання організму, знижується його опірність простудним і інфекційним хворобам, виникають захворювання очей ( “куряча” сліпота, ксерофтальмія), погіршується білковий і жировий обмін в організмі, порушується статева діяльність, змінюється природний стан шкіри, слизових оболонок порожнини рота, посилюється випадіння волосся.

Джерела вітаміну: морква, томати, перець, гарбуз, диня, кавун, салат, капуста, редька, петрушка, кріп, фенхель, цибуля, щавель, ревінь, а також шипшина, обліпиха, горобина, абрикоси, мандарини.

 

Вітамін В1 (тіамін). Добова доза 2-3 мг. При нестачі вітаміну порушується нервова система, виникають неврози, неврастенія, підвищується розумова стомлюваність, м’язова слабкість, порушуються процеси росту організму, обмін білків і вуглеводів, робота серця, виникають набряки ніг, задишка, погіршується апетит.

Джерела вітаміну: капуста, буряк, морква, петрушка, редис, редька, селера, пастернак, цибуля ріпчаста, цибуля батун, часник, перець, салат, кріп, ревінь, овочевий горох і квасоля, а також хліб, дріжджі, вівсяна, гречана, пшенична і ячна каша, печінка, м’ясо.

 

Вітамін В2 (рибофлавін). Добова потреба 2-3 мг. Недолік або відсутність цього вітаміну викликає розлад нервової системи, порушує утворення білка, жировий обмін, використання цукрів і амінокислот, уповільнює ріст дітей, знижує забезпеченість організму енергією. Спостерігається стомлення і захворювання очей, недокрів’я, повільне загоєння ран, посилення випадіння волосся, уповільнення виведення з організму канцерогенних речовин.

Джерела вітаміну: капуста, гарбуз, томати, петрушка, селера, салат, зелена цибуля, картопля, а також обліпиха, шипшина, чорна смородина, горобина, соєве масло, печінка.

 

Вітамін Р (Р-активні поліфеноли). Добова норма 100 мг. Нестача вітаміну викликає крихкість кровіносних капілярів, підшкірні, легеневі, носові і шлункові крововиливи, порушується діяльність щитовидної залози, може виникнути гіпертонія.

Джерела вітаміну: капуста, буряк, морква, томати, кріп, картопля, а також зелений чай, плоди та ягоди.

 

Вітамін РР (нікотинова кислота). Добова норма 15-25 мг. Нестача вітаміну викликає розлад нервової системи – дратівливість, пригнічений настрій, безсоння, головний біль, запаморочення; з’являється слабкість, стомлюваність організму, шлунково-кишкові розлади, уражаються слизові оболонки рота, підвищується вміст холестерину в крові, падає кров’яний тиск.

Джерела вітаміну: капуста, морква, буряк, петрушка, пастернак, редька, цибуля ріпчаста, часник, горох овочевий, томати, кріп, салат, картопля, а також сірий пшеничний хліб, гречана каша, м’ясо, риба, гриби, дріжджі.

 

Вітамін U (S-метілметіонін). Добова норма близько 250 мг. Попереджає розвиток гастритів, виразки шлунка, уповільнює розвиток атеросклерозу, прискорює загоєння ран.

Джерела вітаміну: капуста, петрушка, томати, спаржа, банани.

 
Тож раджу взяти на замітку корисну інформацію про овочі та вітаміни в них, регулярно їх вживати у будь-якому віці, в будь-яку пору року – і будьте здорові!